Необятната красота на Пиринския регион не може да се опише с думи, трябва да се види и да се изживее!

 

НАЦИОНАЛЕН ПАРК “ПИРИН”

 

Пирин като неголяма част от някогашната антична Македония пази следите на много древни и величествени култури – тракийска, старогръцка, римска, византийска, славянска и прабългарска. Вероятно затова хората в този край ревностно пазят своето възрожденско архитектурно, етнографско, изобразително и фолклорно богатство. Когато в древността славяните заселват планината, те я оприличават на своя бог Перун, откъдето идва и днешното ѝ име.

Повече за национален парк “Пирин” можете да прочетете, като кликнете ТУК, ТУК или ТУК.

„МЕЛНИШКИТЕ ПИРАМИДИ”

Мелнишките пирамиди са скални образувания, които са едни от най-посещаваните от туристи скални пирамиди на територията на България. Разположени са в подножието на югозападната част на планината Пирин в околностите на Мелник. Районът, освен самите пирамиди, обхваща още огромно количество други скални образувания като скални гъби, игли, конуси и други. Най-популярните сред тях са група пирамиди, разположени недалеч от село Кърланово. Освен заради значително по-големия им размер, интересни за туристите ги прави и това, че са изградени почивна станция и други сгради за настаняване на туристи.

Повече за “Мелнишките пирамиди” можете да научите, като кликнете ТУК.

ВИНАРСКА ИЗБА “ЗЛАТЕН РОЖЕН”

Винарска изба „Златен Рожен” е разположена в село Капатово на 20 км южно от град Сандански и на 19 км от Рожен. Изградена е на площадка в близост до лозовите масиви. Специализирана е в производството на червени, бели вина и розе. Годишно във винарната се приемат и преработват 150 тона грозде. Използвайки традициите във винарството в комбинация с изключителния тероар, даващ така специфичните за района аромати и вкусове, избата може да предложи едни качествени, атрактивни и запомнящи се вина, които да покрият растящите изисвания на любителите на хубавото българско вино. Опитвайки се да открие баланса между традиция и нови технологии, „Златен Рожен“ е изградила винарната като общ архитектурен комплекс състоящ се от три части – производствена, тъговска и хотелска. Винарна „Златен Рожен“ е Вашия начин да почувствате духа и традициите на Мелнишкия винарски край, претворени от нас с много любов и умения в едно съвременно производство на богат асортимент от вина, отговарящо на новите тенденции и технологии във винопроизводството. Нейният стремеж e да съхрани традиционния за региона винарски стил, като същевременно постоянно да усъвършенства качеството на напитките и да създава висококачествени, бутикови вина.

Повече за винарска изба “Златен Рожен” можете да прочетете, като кликнете ТУК или ТУК, а информация за едноименния бутиков хотел на фирмата в с. Рожен, можете да намерите ТУК.

РОЖЕНСКИЯТ МАНАСТИР

Роженският манастир „Свето Рождество Богородично“ е най-големият манастир в Пиринска Македония и е един от няколкото средновековни български манастира, сравнително добре запазени и до днес. В миналото манастирът е бил стовропигиален. Днес е подчинен на Неврокопската епархия на Българската православна църква.

Повече за Роженския манастир можете да научите, като кликнете ТУК.